"El olor de la tierra exalta nuestras raíces"

sábado, 7 de julio de 2007

Guerres de classes

Miquel de Palol escriu avui en EL MUNDO "Els temps de la retòrica dels estats s´ha acabat. A partir de les grans revolucions tecnològiques - Internet, mòbil, virtualitat, digitalització - i del final de la dialèctica política Est/Oest, o sigui Socialisme/Capitalisme, hem entrat en la retòrica del Mercat".
Diu que les grans empreses són les autèntiques institucions de poder, i els estats es van diluint. Qualifica la situació com "Llei de la selva", i manifesta no estar conforme amb la deriva del concepte de liberalisme aplicat a l'economia i a la doctrina social. Conclou dient que el mercat és la causa de la pau entre els grans i també és la causa directa i profunda de la guerra dels pobres, actualment coneguda per terrorisme.
Al meu entendre, el Mercat s'ha imposat a la planificació a l'hora d'assignar els recursos de forma mes eficient. L'augment de la productivitat, la millora de les comunicacions i la major facilitat de la distribució han forçat la globalització de l'economia. També ha augmentat, d'una forma exponencial, la capacitat de generar riquesa i per tant d'alliberar a una quantitat ingent de personas que no hàgin d'estar en els processos productius de bens, podent dedicar-se a l'administarció de la mateixa o als serveis, de tot tipus, requerits pels individus productius. La implantació de l'estat del benestar, amb l'objectiu de suavitzar les diferències de les condicions naturals dels cicles econòmics i de la vida de les persones dedicades a la creació de bens, per a l'estabilització social que permetés el desenvolupament continuat de les societats amb capacitat productiva, va provocar que una gran part de la riquesa que es genera sigui administrada per l'estat. La política, en aquest moment, va passar a ser un gran negoci a l'abast de molts que, d'altra menera, mai tindrien la possibilitat de situar-se en el alts nivells socials.
Els polítics, en democràcia, solament necessiten el vot dels seus conciutadans per al seu negoci, manifestant tots "Només ens importes tu", gens més. Els polítics, en democràcia o no, solament volen administrar, i per tant repartir, el gran pastis que passa per les mans de l'estat. Pels vots o per la força dels ideals. Pels vots o per la força. El terrorisme, en les societats estabilitzades o en els mercats emergents per la globalització, no pretén canviar el sistema, pretén administrar-lo. La força de la violència és la mateixa, els mètodes també. Són les conseqüències socials les quals canvien d'unes societats a unes altres en funció del seu nivell de desenvolupament.
Per tant, el mercat, la globalització i la interpretació restringida del liberalisme han provocat la lluita directa per l'administració local dels recursos estatals, pel negoci de la política, independentment del poder de les grans empreses. La guerra de classes que s'aveina serà entre els quals tenen drets adquirits i els quals tenen cada dia que buscar-los. Entre els administradors de tot tipus i els administrats de tot tipus.
"Acciona entró en ENDESA con un crédito del ICO de 500 millones de €"

No hay comentarios: